Trend 10

The Body Literates

De body-bildade

Trenden är tydlig. Snart blir alla sin egen doktor. Apple utnämnde Self Care som årets app-trend 2018. Att ta hand om sig själv har blivit en ny form av aktivism. Vi vill veta hur vi fungerar på riktigt och tar makten över egenvården. Som patienter blir vi proaktiva och shoppar vård digitalt. Fokus riktas allt mer mot psykisk hälsa.

 
 

Både företag och forskare arbetar för att utveckla våra biologiska kroppar med lösningar från teknikens värld. Med hjälp av ny teknik kan vi applicera koncept från systemutvecklarvärlden - “build, measure, learn” - på våra kroppar och ägna oss åt att hyperpersonalisera hälsa och välmående. 

Svenska företaget Eatit anpassar näringsrådgivning baserad på labbresultat. Welltory mäter din hjärtfrekvens och ger råd kring stresshantering med hjälp av artificiell intelligens. Raden av exempel kan bli lång.

Vi vill hacka och optimera allt, inte bara träningen. Vem vet när du börjar hacka din hjärna och programmera om nervbanor för att nå känslan av lycka? New York-borna går redan nu till Tune Studio för att tanka happiness och lugn med hjälp av neurofeedback genom skräddarsydd ljudterapi.

Allt fler lär sig använda menscykeln som ett verktyg för att spåra och förbättra sin hälsa. Flo Living har funnits några år, och nu kommer trenden till Sverige med en uppsjö av nya startups inom Femtech, som Syrona och Grace Health.

Ny teknik ger nya lösningar. Personanpassad hälsa blir möjlig med hjälp av AI som tar diagnostisk precision till nya höjder. Barnlösa vill hacka menscykeln med fertilitetsoptimering. Och Malmöbaserade Flow Neuroscience har byggt en hjälm som sägs bota depressioner. 

Allt fler tilltalas av tanken på Clean Living och väljer bort alkohol, kaffe och socker. 

När allt går att påverka och optimera tar många av oss nästa steg och låter det kommande projektet bli att tycka mer om sig själv - vi lär oss bejaka vår kropp och gilla oss själva som vi är. Vi har kanske redan en PT, personlig tränare, och börjar nu spana efter en bra BIC, Body Image Coach, som hjälper oss att börja bygga vår självbild. 

Eftersom vi trots allt har en hel del fokus på utseendet kommer kosmetikaindustrin få se upp när konsumenterna snabbt vill växla om till produkter med krav på att vara miljövänliga och även unisex. 

Ord att lägga på minnet i sammanhanget blir probiotika, cannabisolja och kollagen som länge funnits i hälsokostbutikerna men som når bredare konsumentlager framöver.

 
Stocksy_txp722ffd75U6I200_Medium_1853062.jpg