Cart 0
Trend report by Bonnier News Next
background_HEADER02@2x.png
 
collage_01_post-money.png

AltMoney

Traditionella valutor har fått konkurrens. Vi kommer handla med allt utom pengar.

Ska vi byta grejer med varandra? sjöng Hans Alfredson. Frågan är hyperaktuell än idag. Mynt och papperssedlar verkar bli ett kort kapitel i mänsklighetens historia. Vi är nästan kontantfria och snart betalar vi med sådant som kryptovalutor eller kanske data om vår egen kropp. Värdet på betalningsmedel kommer bestämmas av artificiell intelligens och peer-to-peer-mekanismer. Parallella ekonomier uppstår där människor inte kan lita på systemet. Robotarna ställer synen på arbete på ända, precis när vi byggt upp en Gig Economy och alla blivit frilansande nomader. Röster börjar höras i alla läger, de lyfter frågan om mer fritid åt människan och kanske Universal Basic Income.

 
background_01@2x.png
 

Back To Nature

Människan letar efter lösningar för omställning genom teknik som använder naturens redan geniala system.

Både forskningen och magkänslan säger att vi ska återvända till vår natur. Som en reaktion på att allt runt omkring oss bara snurrar fortare, något som den digitala utvecklingen bidragit till, har vi börjat återupptäcka naturens regenerativa kraft. Vi törstar efter digital detox och att ge oss ut på hike i vildmarken. Vi vill äta närodlat och drömmer om livet på landet. När naturen flyttar in i staden är takodlingar och bikupor på innergården bara början. Naturen har nyckeln för att skapa motståndskraftiga system för hälsa och hållbarhet.

 
background_02@2x.png
 
collage_03_smart-choices.png

Smart Choices

Hjälp mig välja! Privatekonomi, försäkring och ny lagstiftning.

Månadens dåliga samvete, en hög med fönsterkuvert, ligger på hallbordet. De måste gås igenom och beslut måste tas. Några av oss njuter en stund för oss själva med att klura och hitta bästa elavtalet eller båtförsäkringen. Andra bygger högar med fönsterkuvert till nästa månad. Gemensamt för oss alla är att vi vill ha hjälp att välja: bitcoin eller aktier? Självförsörjande på el eller inte? Kan jag lita på min bank eller ska jag sprida riskerna till nya banker? Ska jag haka på insurtech-lösningar? Var kan jag höra om nya regler och lagar på ett enkelt sätt?

 
background_03@2x.png
 
collage_04_tribes.png

Tribes

Vi ser helt nya målgrupper växa fram baserade på intressen istället för demografin.

Gemenskap definieras inte längre av åldersgrupper, civilstånd eller annan traditionell demografi. Konsumtion är däremot fortfarande ett sätt att uttrycka vår livsstil. Individualismen dras allt mer till sin spets och sociala kanaler gör det möjligt att bilda klubbar och communities efter intressen. I pressen att känna oss unika ställs omedvetet kravet att produkter och tjänster ska vara personaliserade - situationsanpassade just för oss i den kontext vi befinner oss i, den tribe vi för tillfället tillhör.

 
background_04@2x.png
 
collage_07_pets-pets-pets.png

Pets pets pets

Vår livsstil projiceras på husdjuren. Fido får också randsydda engelska herrskor.

Din hund är klädd i poncho från Pawtagonia, äter hundglass vid bordet och har ett eget instakonto. Hans tänder är nyborstade och försäkrade. Du har skaffat husdjur istället för partner. En allt större del av hushållsbudgeten går till våra klonade, chippade och fluffiga alter egon. Stora investeringar görs i PetTech och PetCare. Marknaden driver på och det är bara att följa med - och välja bland dyra försäkringar och exklusiva djursjukhus.

 
background_05@2x.png
 
collage_06_urban-vs-rural.png

Urban vs. Rural

I friktionen mellan stad och land uppstår nya lösningar.

Städerna växer snabbt. Och vi ser nya megastäder som riskerar att implodera. Följden blir gigantiska transport- och försörjningsproblem - hur ska vi få tag på mat och hur ska vi ta oss till jobbet? När “peak oil” inträffar måste mat och energi produceras på plats och människor behöver förflytta sig på nya sätt. Samtidigt finns drömmen om landet - att gå “off grid”, klara sig själv och leva i en cirkulär ekonomi. Med klimatkniven på strupen har vi inget val: verktyg behövs för att innovera i snabbare takt.

 
background_06@2x.png
 
collage_07_disrupted-retail.png

Disrupted Retail

Äta eller ätas: Amazon slukar världens retail.

Både Alexa och din matbutik vet allt om ditt beteende och dina inköp. Det är perfekt eftersom du bara vill ha helt relevanta erbjudanden om vad som ska läggas på grillen ikväll. Kriget om hemleveranserna kommer vinnas (avgöras?) på de sista metrarna till kylskåpet. När algoritmerna har tagit hand om alla tråkiga inköp kan du ägna dig åt den roliga shoppingen: Personaliserade varor, unika upplevelser och personliga möten som att hänga hos bonden känns rätt. För den som tillverkar och säljer produkter blir utmaningen att konsumtionen medvetet minskar. Önskemål om insyn i produktionsleden ökar och varumärken börjar spela mindre roll.

 
background_07@2x.png
 
collage_08_slow-down.png

Slow Down

Trenden att sakta ner fortsätter och tar nya vägar. Tid blir guld - värd att skyddas.

Sömnproblem, antidepressiva mediciner, kliniker för tonåringar med digital ångest. Nu är vi helt enkelt rätt så utbrända… Forskningen konstaterar att vi trots allt har en mat- och sovklocka kopplad till dygnsrytmen. Hur du disponerar din tid är avgörande för hur du mår. Det har blivit fint att avstå, men vi behöver hjälp att stänga av och koppla bort skärmen. Att inte vara uppkopplad har blivit status och det uppstår en marknad när vi är beredda att betala för att sakta ner. Saknas: sakta ner konsumtionshjulen, startup som lappar kläder, vi vill ha hållbar design, stoppa tillväxtmaskinen.

 
background_08@2x.png
 
collage_09_hashtag-movements.png

Hashtag Movements

Digitala lynchmobbar eller demokratisk frigörelse?

De sociala kanalerna möjliggör kraftfulla folkrörelser vare sig vi vill eller inte. Sätt en hashtag före ett ord så kan du uträtta stordåd tillsammans med andra. Slutna grupper har stor potential att enas kring ett tema som engagerar. Den aktör? som har en känslig hashtag-radar kan dominera medielandskapet och svara på frågorna: Var kommer nästa våg att skölja? Vilka teman är på väg att bli stora? Vi kommer att se företag använda polemiken? situationerna till spridning av sina budskap.

 
background_09@2x.png
 
collage_10_Egoland.png

Egoland

Chippad, smart och snygg!

Skönhetsindustrin erbjuder snart oändliga möjligheter för uppgradering. Kroppsförstärkning och kanske till och med sinnesförstärkning kommer att ge oss superkrafter. Den nya hälsokonsumtionen är här. Avancerad labbteknik blir tillgänglig för alla och behovet av analyser och åtgärder kommer öka raskt. Hälsa har blivit status och dessutom en lönsam investering i dig själv för att åldras med kraft och dö ung(-domlig). Nu går vi en onlinekurs i meditation istället för att köpa en dyr väska. Det finaste vi kan göra är nämligen att lämna egot bakom oss - den sista boxen att kryssa i på vår bucket list för att uppnå den bästa versionen av oss själva.

 
background_10@2x.png
 
collage_11_next-level-education.png

Next Level Education

Nu måste vi kunna svara på frågan vad vi ska lära oss nästa vecka.

Din inlärningskurva behöver vara snabbare än förändringstakten. Den som lär sig mest på kortast tid kommer belönas rikast. Tre områden dominerar inom utbildning: framtidens skola, kompetensutveckling för karriären och fritidskurser. Det vi pluggar behöver inte vara det vi kommer arbeta med och vi byter karriär många gånger innan vi går i pension. Onlinekurser gör utbildning tillgänglig för fler människor och har därmed blivit en boomande marknad. Samtidigt är det trendigt att bli nörd och lära sig saker på riktigt. Det vi förr i tiden frågade mormor om har vi nu en dyr mentor till, eller så köper vi en prenumeration på onlinekurser.

 
background_11.png
 
collage_12_more-than-food.png

More Than Food

Alla måste äta - men varifrån kommer maten? Och är den vad vi behöver?

Snacket om mat har blivit en megatrend. Vi är vad vi äter, inte bara ur ett hälsoperspektiv, mat har även blivit ett politiskt statement. Vi ska ha koll på miljön, bakterierna i magen, ursprung, kolhydrater och fett. Vi talar gärna och hett om vår egen diet som är den bästa och tar till fakta, helst från forskningsrapporter. Vad vi önskar mest av allt är vägledning.

 
background_12@2x.png
 
collage_13_low-tech-makers.png

Low Tech Makers

Unika personliga saker blir status och visar att vi klarar att stå emot meningslös konsumtion.

Vi vill vara unika, göra unika saker och äga unika prylar - och helst inte bara köpa och köpa. Därför vill vi göra det mesta själva. Vi letar efter snyggaste kajaken på Instagram men upptäcker att flera tusen andra redan gillar den. Det duger inte längre! Följden blir att vi använder vinterkvällarna till att tillverka en egen, gärna med hjälp av en onlinekurs. Den hantverksmässigt tillverkade prylen kröner din fritid och ökar din status. Hinner du ändå inte med DIY-spåret köper du kickstarter-kajaken som bara femtio andra på jorden äger. Small batch äger!

 
background_13@2x.png
 
collage_14_post-travel.png

Post Travel

Vi jagar unika upplevelser som aldrig förr! Vad kommer efter den årliga solresan?

Resandet kommer aldrig att upphöra helt, men nu har det blivit fint att stanna hemma. En del stannar av ekonomiska skäl, andra för att flygskammen börjar bränna på kinderna. Många letar efter nya eldrivna sätt att ta sig fram utan att lämna negativa avtryck på miljön. Tågtidtabellerna mellan Europas länder knyts ihop och snabbtågen blir ett alternativ att räkna med. Samtidigt har redan de första biljetterna till kryssningar i rymden börjat säljas.

 
background_14@2x.png
 
collage_15_love-and-loneliness.png

Love & Loneliness

Kärnfamiljen som norm vacklar. Individen står i centrum men relationerna finns kvar.

Det blir allt svårare att sätta etiketter på människors relationer. Bonusfamilj, stjärnfamilj, kärnfamilj, regnbågsfamilj. Feel free! Du pratar ut med din nätsexolog och mår bättre när du vet att du inte alls är kinky. Alla är kinky. Tantrasex, finporr och polyamori lever samtidigt som småbarnspappan i karriären inte orkar ha sex i förorten. Tänk om hushållsroboten kunde ta hand om allt tråkigt så jag får fortsätta vara fem år dricka proteindryck med kladdkakesmak till middag, se tv-serier eller ta en tur till någon alternativ värld. Det värsta blir ändå till slut ensamheten.

 
background_15@2x.png
 
collage_16_space.png

Space

Rymden har fått ett uppsving.

När jordens resurser sakta men säkert tar slut börjar vi återigen snegla mot stjärnorna - istället för en plan B behöver vi kanske börja leta efter en planet B? Tekniklösningar för självförsörjning i slutna system anses ligga mest i framkant: den som lyckas bygga en rymdkoloni har kommit längst i den nya kapprustningen. Nu tävlar både nationer och stenrika privatpersoner om att bli först och störst. Rymdmäklarna får mycket att göra när nya städer växer fram.

 
background_16@2x.png
 
collage_17_safety-tech-and-prepping.png

Safety Tech & Prepping

Foliehattarna - organiserad brottslighet - säkerhet genom teknik

Den som inte har något att dölja kan betala för säkerhet med transparens - eller om man så vill: övervakning. Vi har blivit smärtsamt medvetna om hoten mot vår digitala integritet som Black Hats, luriga gränssnitt och finstilta paragrafer i användarvillkor. De första teknikerna för digital trygghet är här som till exempel Face Pay. Individens egna ansvar outsourcas till artificiell intelligens som stänger av köpknappen om vi skulle tappa omdömet. Trygghetsjakten pågår överallt - från att hitta rätt barnstol till tryggaste husförsäkringen. Över alltsammans lurar hotet om samhällskollapsen: MSB har höjt antalet dygn som en familj ska kunna klara sig utan el och vatten från 78 timmar till en vecka.

 
background_17@2x.png
 
collage_18_facts-or-fake.png

Facts Or Fake?

Framtidens största fråga: vad är på riktigt? Sanningen har ingen agenda.

Den som inte har ett journalistiskt ethos kan hitta på vilken fakta den vill. Allt kommer gå att förfalska och bara experter kan avgöra autenticitet. Har vi tappat förnuftet? Vi ser ett framtvingande av transparens i form av läckor och whistleblowers. Följden blir att dynamiken kan utnyttjas för att driva agendor genom påverkanskampanjer och trollfabriker. Lobbyismen är en boomande bransch. Företag inom kommunikation kommer snart att skrika efter sanningsmaskiner. Individen kommer behöva hjälp att navigera bland vetenskapliga rön och få underlag för att kunna fatta beslut i ett gigantiskt informationsutbud.

 
background_18@2x.png
 
collage_19_mind-the-gap.png

Mind The Gap

Klyftorna ökar på längden och bredden. Klass, ålder, kön, etnisk tillhörighet blir politisk sprängkraft.

Kakan kan skäras på många sätt: klass, ålder, etnicitet, funktionsnivå, könsidentitet och sexuell läggning för att nämna några. En del kan unna sig att plocka ut russinen. För de som tillhör prekariatet är klyftorna bister realitet. Klyftorna ökar och den gamla politiska indelningen i höger och vänster är sedan länge uppbruten i flera dimensioner. Diskussioner och debatt blir bråk i sociala kanaler: kvinnor/män, ung/gammal, köttätare eller vegan, landsbygd eller stad - vi väljer gladeligen sida och de korta budskapen gör allting svart eller vitt. När filterbubblorna blir bensindunkar kan aktörer välja att slänga på tändstickor eller mäkla fred. Den som lyckas aggregera filterbråken kommer att nå ut med full kraft.

 
background_19@2x.png
 
collage_20_zero-ui.png

Zero UI

En ny muntlig tradition uppstår när vi börjar prata med maskiner.

Synen som dominerande sinne får stå tillbaka för hörsel och känsel när vi istället styr våra gränssnitt med rösten. Konsten att obehindrat formulera fullständiga meningar får betydelse igen när vi dikterar all vår kommunikation. Ordet blir centralt och får en revival när vi går in i en ny form av muntlig tradition. Google säger att 20 procent av alla sökningar redan sker röststyrt i USA. Det betyder också att vi nu lyfter blicken bort från skärmen och ser vår omvärld för första gången på länge. Kommer vi gilla det vi ser? Om inte, på med hjälmen och in i den virtuella världen där synintrycken fortfarande dominerar och allt är vackert!

 
background_20@2x.png
 
collage_21_future-of-news.png

Future Of News

Välkommen till verkligheterna bortom skärmen!

Nyhetsmedierna som gatekeepers får en ny roll när olika världar ska viktas mot varandra. Hur konsumerar vi nyheter och kommersiella stories utan ett visuellt gränssnitt? Innehåll kommer värderas och navigeras på helt nya sätt i en tillvaro bestående av många världar med både visuella och ljudstyrda gränssnitt. Läsare har blivit användare som blivit cyborgs med förstärkta sinnen och tillhörigheter i flera dimensioner. Vi har bara sett början på en förflyttning mot försäljning av virtuella varor, flykt från nuet och nya lager av upplevelser när “In Real Life” möter “Virtual Reality”.

 
background_21@2x.png